donderdag, maart 02, 2006

pancake race

Mijn weblog was afgelopen dinsdag nog niet uit zijn as herrezen, daarom even een terugblik. Want de Britse tegenhanger van Mardi Gras wilde ik je toch niet laten ontgaan. Op Shrove Tuesday (vastenavond, ofwel de dag voor aanvang van de 40-daagse vastentijd tussen aswoensdag en pasen) rennen door heel Engeland een stel pannenkoekenmaniakken de Pancake Race. Compleet met koekenpan, die ze zelf hebben meegenomen, en pannenkoek, die bij de startblokken wordt verstrekt. Doel van het spel is zo snel mogelijk naar de finish te rennen terwijl je met pan in de hand de pannenkoek regelmatig de lucht in slingert... lekker geestdodend maar het werkt ernstig op de lachspieren.

Shrove Tuesday heeft z'n wortels (z'n beslag) in Olney, een dorpje in de buurt van Milton Keynes. De legende gaat dat hier een vrouw pannenkoeken aan het bakken was toen ze de kerkklokken hoorde luiden, een teken dat ze haar werk moest neerleggen om te biechten. Te eigenwijs om haar bakwerk halverwege te staken, rende ze met koekenpan in de hand naar de kerk. Zo is de Pancake Race ontstaan, die sinds 1445 elk jaar in Olney wordt gehouden.

Steevast eten Engelsen dan ook pannenkoeken op vastenavond. Aangezien in mijn flat het gas sinds enkele dagen is afgesloten wegens een lek, moest ik het doen met plakkerige kant-en-klaar pannenkoeken. Koud. Maar wel met stroop.