vrijdag, april 21, 2006

driemaal koninginnedag

Het is feest in Groot-Brittanniƫ. Koningin Elizabeth viert vandaag haar tachtigste verjaardag. Tal van evenementen zijn georganiseerd, hoewel deze het natuurlijk nooit winnen van een goeie ouwe Hollandse koninginnedag (speaking of which: volgende week zaterdag wordt voor het eerst in Londen een heuse Dutch Queens Day gevierd, zie deze website).

Prins Charles geeft vandaag een toespraak op televisie ter ere van zijn moeder, en heeft een verjaardagsdiner voor haar georganiseerd waarbij 25 leden van het koningshuis zijn uitgenodigd. Buckingham Palace heeft tachtig opvallende weetjes over de koningin gepubliceerd.

Zo heeft ze 23 schepen te water gelaten, voor 139 officiele portretten geposeerd (inclusief een hologram) en meer dan 78.000 Christmas Puddings (kersttoetjes) uitgedeeld en 37.000 kerstkaarten verstuurd. Ze is beschermvrouwe van meer dan 620 organisaties, is officieel eigenares van alle steuren, walvissen en dolfijnen in de wateren rond Groot-Brittanniƫ en heeft tal van levende dieren als cadeau geaccepteerd (waaronder jaguars, luiaards, bevers en een olifant).

Elizabeth II werd geboren op 21 april 1926 in Londen. Maar haar verjaardag wordt officieel gevierd op elke derde zaterdag van juni. En in Canada is ze pas jarig tijdens de traditionele viering van Victoria Day holiday in mei. Drie koninginnedagen dus. Ze weet onze Beatrix te overtreffen.

Meer weten over de Britse Queen? Zie hier.
En vandaag staat in de kranten een uitgebreid artikel over haar verjaardag, geschreven door mijn collega Hans Jacobs, royalty correspondent van de GPD.

1 Comments:

Blogger Esther said...

Sorry voor mijn late reactie, maar er waren problemen met mijn weblog.

Je hebt gelijk: de verjaardag van Elizabeth II wordt ook in Australie en in Nieuw-Zeeland gevierd, maar net als in Canada op andere data.

In Nieuw-Zeeland vindt de viering plaats op de eerste maandag van juni. In Australie op de tweede maandag van juni, behalve in de westelijke staat; daar wordt koninginnedag eind september of begin oktober gevierd.

april 24, 2006 10:06 p.m.  

Een reactie posten

<< Home