maandag, april 17, 2006

compensatie voor 'elephant men'


In Groot-Brittannië vechten zes mannen nog altijd voor hun leven sinds ze een testmedicijn toegediend kregen. Het experiment werd geleid door het Amerikaanse researchbureau Parexel in opdracht van het Duitse farmaceutische bedrijf TeGenero AG. Zij hebben vandaag compensatie toegezegd aan de slachtoffers. Eerder was gebleken dat hun verzekeringen niet verder gingen dan een maximale schadevergoeding van drie miljoen euro.

De Britse tabloids bestempelen de patiënten als 'olifantmannen' (elephant men, vernoemd naar de legendarische olifantman Joseph Merrick, zie foto) omdat hun hoofden en lichamen in reactie op de TGN1412 - een experimentele medicatie ter behandeling van reuma, leukemie en MS - buitenproportioneel opzwollen. Artsen wisten zich geen raad met de mannen, van wie twee in coma raakten.

De 20-jarige Ryan Wilson riskeert zijn vingertoppen en tenen te verliezen. Zijn lichaam reageerde op de TGN1412 met koudvuur. Weerzinwekkende foto's in News of the World tonen Wilson in een Londens ziekenhuisbed met pikzwarte, nog altijd opgezwollen voeten en handen. De verwachting is dat hij zes maanden moet blijven liggen. ,,Ze wachten tot mijn lichaam zich weer heelt. Mij is verteld dat het vergelijkbaar is met gangreen en dat mijn vingers er simpelweg af zullen vallen.''

Medici denken dat geen van de mannen ooit nog een normaal leven meer kan leiden. Zo hebben ze hen gewaarschuwd de metro en pubs in de toekomst te mijden, omdat hun lichamen vatbaarder zijn geworden voor virussen sinds het falende experiment.

(bron foto: Royal London Hospital Archives)

1 Comments:

Blogger Esther said...

Ja, acht mannen meldden zich als gezonde vrijwilligers die tegen betaling wilden meewerken aan het testen van het recent ontwikkelde geneesmiddel.

Vergelijk het bedrijf Parexel met PBR dat experimenten verricht in Zuidlaren, Assen en Groningen (zie www.pbr.nl)

Twee van de mannen hadden groot geluk... zij kregen een placebo toegediend.

april 19, 2006 9:32 a.m.  

Een reactie posten

<< Home