woensdag, april 05, 2006

survivor?

Een Britse spion die ruim twintig jaar lang informatie over het verboden Ierse leger IRA en de republikeinse partij Sinn Féin doorspeelde aan inlichtingendienst MI5, is gisteren dood aangetroffen in zijn woning in Ierland. Hij blijkt te zijn vermoord (dat was gisteravond nog niet bekend toen ik mijn artikel bij de kranten inleverde).

Denis Donaldson zat sinds december vorig jaar ondergedoken. Twee weken geleden werd hij getraceerd door Hugh Jordan, een journalist voor de Ierse zondagskrant Sunday World. Jordan verklaarde gisteren voor het journaal van zender ITV dat hij noch de krant zich verantwoordelijk voelt voor Donaldsons dood. Het zou mij toch niet in de koude kleren gaan zitten als ik iemand had opgespoord voor de krant en daarmee blootgesteld aan de laatste der paramilitaire mohikanen.

Saillant detail is dat opinieblad Magill juist gisteravond in Dublin zijn prestigieuze 'Politicus van het Jaar' ceremonie vierde en op het punt stond Donaldson aan te kondigen als winnaar van de 'Survivor of the Year Award'. Macaber.

In plaats daarvan verklaarde Magill simpelweg dat de uitreiking van deze prijs was geannuleerd.