maandag, maart 20, 2006

ontcijfering van de code


Vandaag is een einde gekomen aan de rechtszaak tegen de uitgevers van De Da Vinci Code. Met zo'n veertig miljoen verkochte exemplaren is dit één van de succesvolste romans aller tijden. Schrijvers Michael Baigent en Richard Leigh menen dat het centrale idee in De Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is gepikt uit hun boek Het Heilige Bloed en de Heilige Graal. Deze geschiedschrijving kwam in 1982 uit en gaat eveneens over de mogelijkheid dat Jezus een kind had bij Maria Magdalena, en dat zij naar Frankrijk vluchtte na de kruisiging. Jezus' nageslacht zou tot op de dag van vandaag in Frankrijk leven. Ik heb daar bij aanvang van de rechtszaak over bericht (zie oa. voorpagina en vervolg op de kunstpagina, en een vervolgartikel in het Brabants Dagblad).

Richard James, advocaat namens Baigent en Leigh, meent dat Dan Brown of zijn vrouw Blythe het werk van zijn cliënten heeft gebruikt ,,om de tijd en moeite te besparen die onafhankelijk onderzoek zouden hebben vereist'', zo stelde hij in zijn eindbetoog. Blythe blijkt een sleutelrol te spelen in de rechtszaak, omdat zij het materiaal heeft verzameld dat de basis voor Dans roman vormde.

Het vonnis laat nog enkele weken op zich wachten. De verwachting is dat rechter Peter Smith in april met een uitspraak komt.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Mmmm, nu heb je wel over de Da Vinci Code geschreven, maar wanneer ga je hem nou eens lezen??? Weet je ook waar ze het over hebben...;-)
Kus

april 03, 2006 4:24 p.m.  

Een reactie posten

<< Home