vrijdag, maart 10, 2006

ode aan john profumo

Na een woelig politiek leven in Westminster, rust zacht John Profumo.


Profumo, voormalig Tory-minister van oorlog, overleed afgelopen nacht na een stroke. Hij werd 91 jaar oud. De ex-politicus was middelpunt van het grootste seksschandaal in de twintigste eeuw, toen hij werd betrapt op een affaire met call girl Christine Keeler. Hij werd gedwongen op te stappen, zorgde voor de val van het conservatieve kabinet en uiteindelijk voor het ontslag van minister-president Harold Macmillan.

Een foto van Keeler, naakt en zittend op een omgekeerde stoel met de benen om de rugleuning geslagen, werd een icoon van de swinging sixties. Het publiek smulde van de affaire die breed werd uitgemeten in de tabloids. Dat zo’n enorme rel ontstond kwam omdat Keeler ook met Sovjet-attaché Ivanov had geslapen. We hebben het hier over hartje Koude Oorlog. In haar autobiografie meent Keeler dat ze de cover voor een Anglo-Russische spionagering was.

John Profumo was een zeer gerespecteerde Tory die aan Oxford had gestudeerd. Nadat hij in de politieke arena aan stukken was gescheurd, wijdde hij zich toe aan liefdadigheidswerk in de povere East End van Londen, waarvoor hij in 1975 koninklijk werd onderscheiden.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

ben jij dat nou zelf linksonder op die kekke keukenstoel?

maart 11, 2006 8:54 a.m.  
Blogger Esther said...

Yep, met een knipoog naar de beroemde pose van Christine Keeler, wiens affaire met Profumo de hele natie op zn grondvesten deed schudden ;)

maart 12, 2006 10:53 a.m.  

Een reactie posten

<< Home