vrijdag, maart 17, 2006

nelson in bad

Op weg naar de Foreign Press Association, dat overigens aan de wónderschone Mall (de laan richting Buckingham Palace) ligt, passeerde ik Trafalgar Square waar me opviel dat onze goeie ouwe Nelson is omringd door plastic barricades. Hmm, iets te fragiel als bescherming tegen terreuraanslagen, lijkt me. Navraag bij het stadhuis leerde dat Nelson’s Column wordt onderworpen aan een grondige restauratie. De barricades zijn ter voorbereiding op deze operatie.

Het beeld van Nelson bovenop de pilaar is al verschillende keren gereinigd, maar het hele monument is sinds zijn oprichting tussen 1840 en 1843 nog maar tweemaal onderworpen aan een restauratie: in 1968 en in 1986. Wel worden elke twee jaar het brons en graniet geïnspecteerd.

Bij de laatste controle bleken heel wat reparaties en schoonmaakklussen nodig. Het gaat om het wegborstelen van corrosieplekken, waxen van het brons en verwijderen van duivenpoep. Verder krijgt Nelson een beetje meer rust in zijn lijf; hier en daar komen draden en pinnen die duiven verhinderen op de admiraal die vier grote zeeslagen won neer te strijken.

De klus zal vier maanden in beslag nemen; tussen april en juli is de pilaar dus allerminst fotogeniek. Wat me nog het meest verbaast, is dat vorig jaar de 200ste verjaardag van de Slag bij Trafalgar uitbundig is gevierd. Waarom mocht Nelson voor die bijzondere herdenking niet al in bad?