woensdag, april 26, 2006

labour opnieuw aan het blunderen

Door een ‘foutje’ van het Britse ministerie van binnenlandse zaken zijn sinds 1999 meer dan duizend buitenlandse criminelen uit de gevangenis ontslagen zonder verder beraad of ze in het land mochten blijven. Gewoonlijk wordt bij buitenlandse criminelen tegen het einde van hun detentieperiode deportatie naar hun thuisland overwogen.

Niet alleen zijn deze ex-gedetineerden door de mazen van het net geslipt, ze blijken totaal onvindbaar. Onder hen bevinden zich drie moordenaars, negen verkrachters en vijf kindermisbruikers. De grootste groep betreft drugsdealers. Het ministerie heeft 107 van de ex-gevangenen opgespoord, echter niet de moordenaars of verkrachters. En dat terwijl ze formeel onder toezicht moeten staan van de Reclasseringsdienst. Verkrachters horen bovendien te zijn geregistreerd op de Sex Offenders List (sex overtreders lijst).

Minister van binnenlandse zaken Charles Clarke (foto) zegt dat sprake was van een ‘grove administratieve blunder’. Hij bood zijn ontslag aan, maar Tony Blair wilde daar niets van weten. De premier hoopt dat het schandaal snel overwaait, en dat het niet van invloed is op de lokale verkiezingen volgende week.