donderdag, april 19, 2007

kibbelen om mandela

Nou, burgemeester Ken Livingstone krijgt na maandenlang campagne voeren dan eindelijk zijn felbegeerde Nelson Mandela standbeeld. Niet helemaal op de plek die hij wenste (de noordhoek van Trafalgar Square) maar op Parliament Square, allerminst een onverdienstelijke lokatie.

,,Londen is trots dat het een standbeeld krijgt van Nelson Mandela, wiens rol in de geschiedenis dan eindelijk de erkenning krijgt die het verdient'', aldus Citizen Ken. ,,De prominente plek van het beeld op één van 's werelds beroemdste pleinen, tegenover het Lagerhuis, onderstreept Mandela's bijzondere relatie met Groot-Brittannië en Londen gedurende de lange strijd tegen apartheid, en zijn belang als internationaal staatsman.''

Livingstone gooide in 2005 zijn volle gewicht achter de strijd voor het beeld. De commissie stadsontwikkeling van Westminster had de gewenste positionering op Trafalgar Square afgewezen omdat het daar publieke evenementen in de weg zou staan. De commissie wilde Madiba liever op de oosthoek zetten, voor het South Africa House. Lijkt me logisch...

Beeldhouwer Ian Walters heeft het einde van de twist niet mogen meemaken. Hij overleed na afronding van het kleimodel van het bronzen beeld dat nu wordt gegoten, en waarvoor Mandela negen uren uren lang poseerde. Voor hij stierf aan kanker, had Walters collega en vriend Nigel Boonham aangewezen om het project verder te overzien.

Nelson heeft van al het gekibbel geprofiteerd: hij komt nu te staan tussen Engelands grootste staatsmannen Winston Churchill en Benjamin Disraeli en de Amerikaanse leider Abraham Lincoln. Het standbeeld wordt eind dit jaar onthuld.