dinsdag, maart 20, 2007

legbattereieren

Gisteren bacon, vandaag dan maar de eggs:

Altijd koop ik braaf biologische eieren in de supermarkt, maar vandaag blijkt dat je daar dus niet van op aan kunt. Defra, het Britse landbouwministerie, heeft een omvangrijk onderzoek gelanceerd naar de herkomst van de eieren die in onze 'free range' doosjes zitten. Het vermoeden bestaat dat wekelijks één miljoen eieren van legbatterij-kippen worden verkocht als scharrel- en biologische producten. De eieren worden geïmporteerd uit twee nog niet nader genoemde Europese landen.
Het schandaal kwam vier maanden geleden aan het licht, maar de schaal (woordspeling :) is vele malen groter dan aanvankelijk werd gedacht. Intussen is naar schatting een half miljard 'legbattereieren' illegaal verhandeld. De prijs voor een biologisch ei is meer dan twee keer zo hoog als die van een legbatterij-ei (ik onderdruk nu een idiote oerbehoefte om 'Auh weia, auh weia, der Hahn legt keine eier!' te roepen naar het vroegere kinderprogramma Nieuwtjes uit Uhlenbush).
Het blijkt dat de mafiose business op poten werd gezet nadat bleek dat Britse boeren niet konden voldoen aan de toenemende vraag naar scharreleieren. Zij leveren er zo'n negen miljard per jaar. In de West Midlands is een eierverpakkingsbedrijf opgerold die de miljoen extra gewenste eieren leverde. Twee mannen en een vrouw van in de veertig zijn in Bromsgrove in het graafschap Worcestershire opgepakt op verdenking van fraude.