donderdag, maart 08, 2007

verkiezingen noord-ierland (2)

Terwijl in Noord-Ierland de stemmen worden geteld, is een man in Belfast bezig op zijn eigen manier aandacht te vragen voor de verkiezingen. Christoff Gillen (38), volgens de Belfast Times een kunstenaar die is afgestudeerd aan de Universiteit van Ulster, hing 3700 namen op lintjes aan een boom in het centrum van de stad.

Het betreft de namen van de slachtoffers van het sektarische geweld sinds de 'Troubles' in 1969 begonnen. Behalve de namen vermeldde Gillen tevens de dag waarop ze zijn overleden, door wie ze (vermoedelijk) zijn vermoord en waar. Hij was gisteren begonnen de namen aan het hek van het stadhuis te bevestigen, maar na driehonderd bevestigde lintjes werd hem verteld dat hij daar geen toestemming voor had en dat de politie zou worden gebeld als hij niet onmiddellijk stopte. Leve het bestuurlijk sentiment.
,,Dit is geen protest, maar een zeer serieuze aangelegenheid'', verklaarde Gillen die stelde dit statement te hebben gemaakt omdat de 3700 mensen die tijdens de paramilitaire geschiedenis van Noord-Ierland zijn overleden geen kans hadden hun stem te laten horen. Vandaag de dag heeft de bevolking van Ulster dat wel.
In 2003 ondernam hij een vergelijkbare actie: in de aanloop naar de invasie van Irak schreef hij dezelfde 3700 namen in wit krijt op de stoep rondom het stadhuis. Persoonlijk vind ik het een nobele daad.
Klik hier als je nog een artikel van mijn hand over de verkiezingen wilt lezen.