vrijdag, oktober 19, 2007

god shave the queen

Was afgelopen week ziek en ben daarom helemaal vergeten te vertellen over mijn bezoek aan de Frieze Art Fair in Londens Regent Park. Dit is een imposante kunstbeurs van internationale artiesten. Je hoeft geen dikke portemonnee te hebben om hier wat mooie werken op de kop te tikken, hoewel je in dat geval als een razende ronnie door het gebouw moet rennen omdat al het betaalbare binnen luttele uren weg is. En de beurs is grooooot, dus enige fysieke training ter voorbereiding is raadzaam.

Op de openingsdag van de Art Fair kwamen Dinos en Jake Chapman, het bekende kunstenaarsduo van de BritArt beweging, weer met hun jaarlijkse stunt op de proppen: tekenden ze vorig jaar karikaturen van het publiek, die nu grif geld waard zijn, deze keer zochten ze de controverse op door de afbeelding van de koningin op bankbiljetten van 20 of 50 pond te verminken. Bij de stand van White Cube, waar grote namen als Jay Joplin en Tracey Emin rondliepen, vormde zich al snel een lange rij. Ondergetekende stond er anderhalf uur in.
Zeg zelf, als de Chapman brothers gratis op een briefje voor je tekenen, dan ga je daar toch onbezonnen Brits voor queuen? De kosten waren enkel gelegen in het bankbiljet dat je ervoor moest opofferen. En wellicht gevangenisstraf als je wordt opgepakt wegens medeplichtigheid. Het verminken van bankbiljetten is namelijk bij wet verboden (Currency and Bank Notes Act). En daar zat 'em het grensoverschrijdend gedrag die de jongens zo graag opzoeken (bij nader inzien, ondergetekende stond niet in de rij... echt niet echt niet... ik ben een brave burger die geen wetten overtreedt).

Een minder bekende kunstenaar uit de Londense East End blijkt boos over de stunt; hij zou jaren geleden eenzelfde actie hebben uitgevoerd dus waarom is het nu opeens een hype? Hmmm, vermoed dat mijn aanvankelijk razend indrukwekkende kunstbezit (oh nee, ik bedoel, ik bezit helemaal niks... echt niet echt niet... ik ben een brave... etc.) opeens een stuk minder waard is.