donderdag, oktober 25, 2007

schot op het schavot

Het zijn niet Browns beste dagen als premier. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje werd hij ervan beschuldigd zich niet volgens de regels te gedragen in het parlement. Kamervoorzitter Michael Martin (de man op de hoge stoel wiens meest bekende uitspraak 'Order, order' is in het woelige Lagerhuis, zie foto rechts) verzocht hem 'gematigde taal' te gebruiken.

Brown had oppositieleider David Cameron beschuldigd van 'misleiding van het publiek' door te suggereren dat alleen Labourministers schuld hadden aan het Schotse verkiezingsfiasco. Volgens het onafhankelijke onderzoek hadden alle partijen schuld aan de gemaakte fouten die ertoe leidden dat 140.000 stembriefjes waren afgekeurd.

Cameron had Brown op de meest gevoelige plek geraakt: de premier is Schots, in het hoge noorden van Groot-Brittannie ligt zijn kiesdistrict. Hoe dan ook, het was de premier die op de vingers werd getikt. Door een Schot (Martin is landgenoot). In het Lagerhuis is het namelijk verboden om elkaar te beschuldigen van liegen. Conservatieve kamerleden verweten hem 'onparlementair' taalgebruik en eisten dat hij zijn opmerkingen introk. En daarmee ging Brown een nieuwe week van vernedering in...

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

De pruik is verdwenen ? Was natuurlijk oubollig geworden, maar vond het altijd wel een grappig gezicht. Of ben ik nu in de war met de rechters ?

oktober 26, 2007 6:56 a.m.  
Blogger Esther said...

Klopt: de ‘full-bottomed wig’ (een pruik die tot de schouders reikt en krullen heeft die het gezicht omlijsten) verdween in 1992 toen Betty Boothroyd aantrad als de eerste vrouwelijke Speaker. Na enig gedebatteer werd besloten dat zij de pruik niet hoefde te dragen; haar opvolger Michael Martin liet het ding toen ook voor wat het was, en stapte tevens af van het gebruik een zijden maillot en gegespte hofschoenen te dragen.

oktober 26, 2007 8:20 a.m.  

Een reactie posten

<< Home