zondag, mei 28, 2006

het conor principe

Een 14-jarige jongen was gisteren het nieuws van de dag na het winnen van televisiespel Countdown. Hij is de jongste kampioen van deze Britse variant op het vroegere Nederlandse Cijfers en Letters (de carrièrestart van Maartje van Weegen).

Conor Travers - door zijn ouders omschreven als een 'gewone jongen' die sport na zijn huiswerk sport en 'heus niet' urenlang met zijn neus in de boeken zit - wist binnen seconden de meest ongehoorde idiomen te vormen, die uiteindelijk in het woordenboek werden teruggevonden. Hij won acht afleveringen op rij.

Zijn bekwaamheid buitengewone woorden te bedenken waarvan hij de betekenis niet eens wist, wordt door de Britten nu 'The Conor Principle' genoemd. De jongen ontdekte zijn talent toen hij tijdens een langdurige ziekte thuis voor de televisie hing en merkte dat hij het er in Countdown veel beter vanaf bracht dan menig studiogast. Tijdens zijn acht uitzendingen haalde hij een gemiddelde score van 111 punten, terwijl de andere kampioenen niet hoger kwamen dan 90.

Taalexperts waren verbouwereerd toen Conor met woorden op de proppen kwam als:
CRANIATES - dieren met een schedel
MAIDAN - Indiaas woord dat refereert aan een open gebied dat wordt gebruikt als park of voor défilés
ALBEDOS - de reflectieve kracht van een oppervlak, in het bijzonder van hemellichamen zoals de maan
RENEGADO - een afvallige
NITRILES - een organische verbinding die de cyanide CN-groep bevat
PROTAMINE - proteïne dat DNA in sperma bindt

Rich Evans, een vriend van me die bij een Londense uitgeverij werkt, was in 1989 eveneens op 14-jarige leeftijd een Countdowner. Hij vertelt daar altijd nog trots over :) In deze lijst zie je zijn naam staan, helaas bracht hij het niet zo ver als Conor Travers. Maar nog altijd wint hij Scrabble-competities door het hele land. De held.
Het is wel handig; als je met Rich in een pub drinkt waar een spelautomaat met woordraadsels staat die uitbetaalt, kun je er donder op zeggen dat je die avond een paar gratis rondjes krijgt