vrijdag, mei 19, 2006

monkey business

Britse biologen hebben ondekt dat apen eenvoudige woordcombinaties kunnen vormen, een bekwaamheid die tot op heden alleen aan mensen werd toegeschreven. De onderzoekers aan de Universiteit van St. Andrews, Schotland, zeggen bewijzen te hebben dat zogeheten witneusmeerkatten uit Nigeria twee geluiden kunnen combineren om daarmee een nieuwe betekenis aan te geven.

Veel dieren communiceren met bepaalde geluiden, veelal om te alarmeren, maar nooit is eerder opgemerkt dat sommigen in staat zijn deze klanken te combineren in een zinsachtige volgorde. Primatologen Kate Arnold en Klaus Zuberbühler legden uit dat een witneusaap waarschuwt voor luipaarden met het geluid 'pioew', terwijl hij bij een rondvliegende adelaar 'hak' roept. De wetenschappers ontdekten dat bijvoorbeeld de 'pioew-hak' combinatie werd geroepen als algemene aanduiding voor gevaar. Andere apen maakten bij het horen dat ze wegkwamen.

Behalve het gekwebbel van dolfijnen en papegaaien blijken dus ook apen in staat met meer dan gebarentaal hun boodschap te kunnen overbrengen.
(bron foto: wikipedia)