donderdag, mei 04, 2006

lokale verkiezingen

In Engeland vinden vandaag de lokale verkiezingen plaats. Van zeven uur 's morgens tot tien uur 's avonds hebben kiezers - in 32 districten in Londen en 144 daarbuiten - de gelegenheid hun stem uit te brengen.

Omdat Labour de afgelopen tijd op nationaal niveau flink aan het blunderen is, zijn de vooruitzichten dat ze daar lokaal voor gaat boeten. Verliest de regerende partij de greep op Londen, dan zal Tony Blair ongetwijfeld worden gedwongen op te stappen. Hij is echter wel vaker onder druk gezet, de vraag is hoe Oostindisch zijn gehoor ditmaal is...

Niet alleen de grote partijen (conservatieven en liberaal-democraten) ploeteren hard om zetels van Labour af te pikken, protestpartijen en onafhankelijke kandidaten zijn de volle vijftien verkiezingsuren in touw om mensen ertoe te bewegen een kruisje bij hun naam te zetten.

Jahanna (foto) voert campagne voor de onafhankelijke kandidaat Hafizur Rahman Choudhury. Abdula, die helpt met het uitdelen van folders, noemt haar 'een moedige vrouw'. Volgens hem wordt de gesluierde Jahanna door sommige moslims scheef aangekeken: ,,Vier jaar geleden zag je geen enkele vrouw in hijab campagne voeren. Ik vind haar dapper. De partij Respect heeft gezorgd voor een actieve deelname van moslima’s aan het politieke proces.’’

In Tower Hamlets en Barking & Dagenham, districten in de eastend van Londen, ziet het er naar uit dat zowel Respect als de British National Party (BNP) enkele succesjes zullen boeken. De Britse media maken zich over de ontwikkelingen van de laatstgenoemde, nationalistische partij openlijk zorgen.

Morgen staat mijn reportage over Tower Hamlets en Barking & Dagenham in de GPD-bladen.