dinsdag, november 28, 2006

het moeilijkste woord

'Sorry' zeggen is niet eenvoudig, zo bleek maar weer toen premier Blair een verklaring schreef waarin hij stelde dat de Britse rol in de slavernij tweehonderd jaar geleden een 'diepgrondig bedroevende' episode in de geschiedenis is. Maar hij zei geen 'Sorry'.

De verklaring was bedoeld om de lange polemiek van zwarte activisten een halt toe te roepen voordat volgend jaar de 200ste verjaardag van de Britse ban op slavenhandel wordt gevierd. Blair schreef zijn statement voor de New Nation, een blad voor de zwarte gemeenschap dat herhaaldelijk heeft geroepen om een openbaar excuus van de Britse regering.

,,Het is moeilijk te geloven dat wat nu een misdaad tegen de mensheid heet, indertijd legale praktijk was'', schreef Blair. ,,Persoonlijk geloof ik dat het 200-jarig bestaan van de ban ons de kans geeft niet alleen te zeggen hoe diepgrondig beschamend de slavenhandel was, hoe we faliekant veroordelen dat het ooit heeft bestaan en hoe we hen die vochten voor de ban prijzen, maar ons tevens onder woorden doet brengen hoe diep onze smart is dat het ooit is gebeurd, dat het ooit heeft kúnnen gebeuren en te vieren dat we vandaag de dag in andere en betere tijden leven.''

Het is een omslachtige manier om het gevreesde woordje te omzeilen. Blair meent dan ook dat het een persoonlijk verklaring is, en geen formeel excuus namens de regering.

Hoe dan ook, gezegd mag worden dat de Britse premier verder is gegaan dan welke andere westerse regeringsleider ooit. Hij heeft het hoofd diep gebogen uit schaamte voor wat tot 200 jaar geleden plaatsvond.

Opdat de rest van de regering volgt. En het hoge woord eruit komt: Sorry