vrijdag, november 17, 2006

brownie point for charles

Mirza - achter de tralies - en zijn familie
Over royalty gesproken: ik denk dat we prins Charles (die ik in mijn artikelen altijd kroonprins noemde tot ik door GPD-verslaggever Hans Jacobs op de vingers werd getikt omdat zoiets in Engeland niet bestaat) dankbaar mogen zijn voor het stukje rechtvaardigheid dat hij in de wereld brengt.

Charles heeft ervoor gezorgd dat een Brit die in Pakistan al achttien jaar vastzit in afwachting op de doodstraf, wordt vrijgelaten. Hij wordt voor de kerst terugverwacht in zijn woonplaats Leeds.

Daarmee is aan Mirza Hussains nachtmerrie een einde gekomen. De beslissing zijn doodstraf te vernietigen, werd deze week genomen door president Pervez Musharraf zelf, nadat prins Charles het onderwerp had aangeroerd tijdens zijn bezoek aan Pakistan. Amjad Hussain, Mirza's broer, kreeg donderdag het bevrijdende telefoontje van de Pakistaanse Hoge Commissaris.

Mirza was veroordeeld voor de moord op een taxichauffeur, maar heeft zelf altijd volgehouden dat de chauffeur hem seksueel wilde misbruiken en daarbij dreigde met een pistool, dat afging tijdens een worsteling. De chauffeur zou door zijn eigen pistool zijn geraakt. Jarenlang hebben Mirza's familie en internationale mensenrechtenactivisten geprotesteerd tegen de doodstraf van de nu 36-jarige Brit.

Mirza's daad is nooit bewezen en Pakistans rechtssysteem achtte hem onschuldig. Een Sharia rechtbank kwam daar echter op terug en velde het oordeel dat Mirza zou worden opgehangen. Herhaaldelijk is daar een datum voor vastgesteld, maar telkens is die weer opgeschoven. Het is de eerste keer dat de president van Pakistan een besluit op grond van de Sharia wet vernietigt.