donderdag, november 23, 2006

vluchten kan niet meer

Na weer een maand van bloedige vergeldingen, waarbij 3709 Irakezen het leven lieten, heeft de Labourregering haar wens uitgesproken de Britse troepen voor volgend voorjaar uit de zuidelijke stad Basra terug te trekken. Zo'n terugtrekking kan verdere gevolgen hebben voor de politieke stabiliteit van Irak, en een enorme druk leggen op de achterblijvende coalitietroepen.

Het geeft aan hoe overbelast het Britse leger is. En hoe hard premier Blair bezig is met het regisseren van zijn eigen exit-strategie.

Minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett zei dat de huidige ontwikkelingen in Basra voldoende vertrouwen bieden voor een vlotte militaire overdracht aan Irak. Wuh? Wat is opeens veranderd dan? De Verenigde Naties heeft net een vernietigend rapport uitgebracht, waarin ze schrijven dat dagelijks 120 Iraakse burgers sterven (zie ook iraqbodycount.org), van wie de meesten aan mishandelingen en schotwonden. Dat geweld en armoede maandelijks 100.000 Irakezen de grens met Jordanie en Syrie over dwingen. Dat inmiddels meer dan twee miljoen mensen hun huizen zijn ontvlucht. En dat de strijd doorwoedt.

Het is nog lang geen tijd om op te stappen, Margaret... wel netjes afmaken wat jullie begonnen zijn