woensdag, augustus 06, 2008

summer screen @ somerset house

Dit is nou een van die dingen die Londen zo leuk maken: een avondje buiten op het hof van het imposante Somerset House zitten, op je eigen kleedjes of de kussens van je tuinset, en kijken naar een immens filmdoek waarop de bizarre, bitterzoete film
8 1/2 van Felini wordt getoond... zo zat ik dus gisteravond met een stel vrienden en een uitgebreide picknick tussen talloze genietgenoten (tegenstelling van lotgenoten?) waarbij maar heel af en toe de paraplu's omhoog hoefden.
8 1/2 is een film die fantasie en realiteit door elkaar klutst, wat soms grote verwarring wekt en soms ontzettend hilarisch is. Nadeel was dat de witte letters van de Engelse ondertiteling deels wegvielen tegen de zwartwit-projectie. Het maakte het onmogelijk deze Italiaanse film te volgen, wat erg jammer is want het wordt als Felini's meesterwerk beschouwd.
Hij won er zijn derde Oscar mee dus het moet toch niet zo gecompliceerd zijn als wij allemaal dachten.... ik heb met verbazing naar het scherm zitten staren en barstte soms in lachen uit terwijl dat misschien helemaal niet gepast was. Was het de absurditeit of wellicht de witte wijn?