woensdag, juli 05, 2006

naastenliefde

Newsnight, een Engels actualiteitenprogramma vergelijkbaar met Nova, heeft voor grote ophef gezorgd omdat het bij wijze van proef een auto met Engelse rood-witte St. George's vlaggetjes parkeerde in een Schotse achterstandswijk. Het experiment volgde na een aantal incidenten waarin Engeland-supporters op Schotse bodem waren gediscrimineerd of zelfs aangevallen. Newsnight wilde zien hoe diepgeworteld de haat jegens Engelsen is.

Dus reed reporter Tim Samuels met een auto vol supportersartikelen rond om reactie van de Schotten uit te lokken. De meesten bleken stug maar vriendelijk, een enkeling riep 'F*** off you!' De proef eindigde in de achterbuurt Gallowgate in Glasgow, waar Samuels auto binnen 20 minuten door een stel jongeren werd vernield (zie foto).

Voor de uitzending, klink hier.

Schotse parlementariƫrs zijn woest op Newsnight, omdat ze vinden dat het wangedrag van een stel rotjochies niet representatief is voor de algemene aard van de Schotten. De Schotse Nationale Partij (SNP) heeft het programma bekritiseerd en gevraagd om een debat over het onderwerp in het Lagerhuis. Ze voelen zich duidelijk op hun ziel getrapt.

BBC onthulde dat de uitzending 24 klachten ontving. Kijker Jim Cuthbert (58) was woest over de tactieken van Newsnight: ,,Ze hebben de jongeren opgejut. Sommige BBC-journalisten vonden het blijkbaar geweldig om de Schotten als een stelletje racistische klootzakken te portretteren. De verwachte anti-Engeland houding was blijkbaar niet te bewijzen, dus werd de auto in Gallowgate geparkeerd. Jongeren daar vernielen alles wat ze vreemd is.''