vrijdag, augustus 11, 2006

terreurdreiging (2)

Het is mooi om te zien hoe ongemakken en crises mensen dichterbij elkaar brengt. De terreurdreiging op Britse vliegvelden had tot gevolg dat het complete vliegverkeer in de war werd geschopt; diverse landen annuleerden vluchten richting Engeland, British Airways annuleerde al hun verkeer.
De reizigers knoopten een praatje met elkaar aan, sommigen die in de buurt van Heathrow wonen en huiswaarts keerden, boden vreemden spontaan onderdak. Een mooi gebaar. Zie mijn artikel hier.

Scherpe voorwerpen waren al verboden in je handbagage, nu mag je praktisch niets meer bij je dragen. Ouders met jonge kinderen zijn teneinde raad, nu ze geen playstations of zelfs een kleurboek met wat potloden het vliegtuig in mogen nemen. Welk kind kan acht uur zonder speelgoed?

Reizigers moesten gisteren en vanochtend hun koffers helemaal opnieuw inpakken. Een mevrouw die naar een bruiloft in Canada ging, vertelde dat ze bij feestelijke gelegenheden altijd haar nette kleren als handbagage meeneemt voor het geval iets misgaat. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand naar Toronto vliegt, terwijl diens bagage in Parijs of Honolulu arriveert.

Ook zakenlui die normaliter met laptop, pocket pc en hele rapporten het vliegtuig instappen en daar hun huiswerk doen, weten niet wat te doen. Velen hebben de ervaring dat hun bagage die ze inchecken wordt beschadigd, waarvoor ze slechts een bescheiden hoeveelheid compensatie krijgen.

Geen wonder dat zakenlieden huiverig zijn voor het inchecken van hun elektronica. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid gevoelige informatie die in computergeheugens staan en wellicht zoekraken.

Het is niet voor niks dat momenteel elke minuut tien reizigers met bestemming Brussel en Parijs overstappen van het vliegtuig naar de Eurostar...