woensdag, augustus 16, 2006

terreurdreiging (4)

De terreurdreiging is inmiddels gedaald, zo lijkt. BAA, eigenaar van de Londense vliegvelden, staat toe dat weer handbagage mag worden gedragen. Dat betekent echter niet dat het voor de douane eenvoudiger controleren is. Integendeel. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft ook de alarmfase teruggebracht van 'kritiek' naar 'ernstig'.

Vandaag kwamen ministers van een aantal EU-landen bijeen om te praten over samenwerking op het gebied van terreurpreventie. Nederlandse europarlementariers waren niet erg enthousiast over deze aanpak; de vergadering betrof namelijk slechts een handjevol ministers, niet uit alle EU-lidstaten, die achter gesloten deuren plannetjes bekonkelen. Wat vind je, anti-terreurvergaderingen in de openbaarheid of is dat niet slim? Plannetjes doorvoeren na goedkeuring van het EU-/elk landelijk parlement, of is elke preventiemaatregel - democratisch of niet - mooi meegenomen? Gaat dit ten koste van de mensenrechten, of gaat de strijd tegen terreur boven alles?

Hier mijn bijdrage in de kranten van vandaag, over de situatie op Heathrow en de mening van o.a. ex-Scotland Yard-baas John Stevens; die vindt dat alleen personen die als terroristen ogen moeten worden gefouilleerd alvorens ze het vliegtuig instappen... over schending van de mensenrechten gesproken...

Koop morgen een GPD-krant als je mijn artikel wilt lezen over extremistische literatuur en recrutering van terroristen op Britse universiteiten. Of wacht op een link op deze weblog :-)