woensdag, november 29, 2006

jack the kapper (2)

Was Jack de Ripper dan toch een kapper?

Eerder schreef ik dat hoofdcommissaris Donald Swanson ene Poolse kapper genaamd Aaron Kosminski aanwees als hoofdverdachte. De Amerikaanse journalist en essayist Larisa Alexandrovna heeft haar theorie over Jack de Ripper verder uitgekauwd in deze blog en spreekt van nóg een andere kapper. Zij schaart zich achter de groep die meent dat de Ripper in werkelijkheid George Chapman was, een man met een legendarische wreedheid.

Jack de Ripper had een verfijnde methode in het verwijderen van organen uit de door hem omgebrachte prostituees. Mogelijk was hij chirurg. Ook wordt er vanuit gegaan dat hij de vermoorde vrouwen moet hebben gekend, omdat hij zo stilletjes kon werken; hij moet ze rustig hebben benaderd voor een gesprek alvorens hij het mes in ze stak. Verder is hij door diverse bronnen indertijd omschreven als een buitenlands ogende 'gentleman' die er goed verzorgd uitzag. De meest vreemde ontwikkeling was dat het moorden abrupt ophield. Een bloeddorstige seriemoordenaar doet dat niet zonder reden.

Het toeval wil, dat toen de moorden in Londen stopten, ze in New York begonnen. Sommigen denken dat dit het werk was van copycats, maar in die tijd ging nieuws niet zo snel rond en kon Amerika nauwelijks de fijne details weten van de Engelse moorden. Dat brengt ons bij George Chapman.

Chapman was een getraind chirurg die rond 1887 van Polen naar Londen emigreerde. De moorden begonnen in 1988. Chapman werkte indertijd in een kapperszaak in Whitechapel en zou bekend zijn geweest bij de slachtoffers. Vanwege zijn baan zag hij er verzorgd uit. Bovendien oogde hij buitenlands. Hij was tweemaal getrouwd maar stond erom bekend zijn vrouwen te mishandelen. De moorden stopten toen Chapman emigreerde naar New York. Hij keerde terug naar Londen waar hij nog een paar keer trouwde. In 1903 werd hij opgehangen voor de bewezen moord op drie van zijn vrouwen.

En dat niet alleen... kijk eens naar deze foto van George Chapman:

en dan naar de fotoreconstructie van Jack de Ripper die twee weken geleden door Scotland Yard werd vrijgegeven:

I rest my case.