maandag, januari 08, 2007

kelly family

Och jee, de Britten hebben weer een stok om de regering mee te slaan. Minister Ruth Kelly, tot acht maanden geleden verantwoordelijk voor onderwijs, heeft haar kind van een staatsschool gehaald en hem ingeschreven bij een privéschool (jaarlijkse studiekosten: 22,500 euro). Vandaag hield ze een emotioneel betoog waarin ze haar beweegredenen uitlegde.

Ze vroeg om mededogen voor haar keuze; haar zoontje lijdt aan dyslexie (woordblindheid) en gaat nu naar een school die is gespecialiseerd in dit leerprobleem. Haar wordt echter hypocrisie verweten. Als minister van onderwijs - vermoedelijk het moment waarop ze besloot haar kind over te plaatsen - heeft ze klaarblijkelijk geen vertrouwen gehad in het staatssysteem. En dat terwijl Labour er de afgelopen jaren beleid van heeft gemaakt om kinderen met leerproblemen in reguliere scholen te onderwijzen, reden waarom talloze speciale scholen zijn gesloten.

Als kind ging Ruth Kelly zelf naar privéscholen, in Millfield en Westminster. Waar ze nu woont, had ze kunnen kiezen uit een twintigtal staatsscholen binnen haar postcodegebied (ouders kunnen hun kinderen alleen laten registreren op staatsscholen binnen een bepaalde straal rond hun huis). Volgens onderwijsrapporten geven 14 van deze 20 basisscholen een goede begeleiding aan kinderen met leermoeilijkheden. Zes hiervan worden zelfs beoordeeld als 'excellent' en 'eersteklas'.

Gelukkig kreeg Kelly niet alleen bijval van haar eigen partij, inclusief premier Tony Blair, maar tevens van de oppositie. Tory-leider David Cameron gaf zijn goedkeuring aan de motieven van de minister: ,,Ik denk niet dat ze hypocriet is. Je moet eerst als ouder denken, dan pas als politicus. Het zou huichelachtig zijn geweest als Labour het privéonderwijs had willen afschaffen en Kelly haar kind daar dán naartoe had gestuurd. Maar de partij is geen voorstander van het afschaffen van privéscholen, dus denk ik niet dat zij hypocriet is.''

Laten we hopen, voor Ruth Kelly en haar kind, dat het daar bij blijft. Maar iets zegt me dat de Britse tabloids hier nog niet het laatste woord over hebben gesproken...

(foto: Ruth Kelly, bron: ePolitix)