maandag, augustus 28, 2006

bank holiday monday

De Britten en Ieren vieren, volgens het liedje van Blur, zes keer per jaar een Bank Holiday. Dat betekent een vrije maandag, wat het weekend lekker lang maakt. Vandaag was het weer zover.

Bank Holidays heten zo omdat vroeger de banken op deze dagen sloten, en andere bedrijven als gevolg daarvan evenmin konden opereren. De vakantiedagen zijn altijd behouden omdat Groot-Brittannie veel minder vrije dagen heeft dan andere landen in Europa. Vaak wordt geroepen om extra vrije dagen, bijvoorbeeld op St. George's Day (23 april) in Engeland, St. David's Day (1 maart) in Wales en St. Andrew's Day (30 november) in Schotland. Ieren en noord-Ieren hebben al een nationale feestdag op St. Patrick's Day (17 maart).

Dus ALS de Britten eenmaal een Bank Holiday hebben, gaan alle trossen los (euh, is dat een goede uitdrukking?)... gaan alle bloemetjes buiten. Ze trekken met hun tent en regenlaarzen naar Reading/Leeds, ze dirken zich op voor een dagje Notting Hill Carnival, de genieten van een weekendje tuinieren of doe-het-zelven. Maar de ware Brit betaalt een tientje voor entree naar een fair. Waar stoomlocomotieven en old timers paraderen (euh, dat is zeker geen goede uitdrukking) op het centrale veld, jeugdteams touwtrekken, groente- en fruittelers hun beste produkten op een presenteerblaadje tonen die vervolgens wordt beoordeeld door een jury, kantklossers hun gordijntjes verkopen en kinderen op luchtkastelen stuiteren.

Dus... ging ik met mijn vriendin Nichola en haar husband-to-be Adam naar de Egham Royal Show. Een welverdiend uitje na een dag doe-het-zelven. We aaiden konijnen en geiten, graaiden in de grabbelton, kochten een melkfles zelfgemaakte cider, wat bakjes olijven en cashewnoten, applaudiseerden braaf voor elke voorbijkomende stoommasjien en bekeken de winnende tomaten, uien, chrysanten en pompoenen. Britser kennie.