dinsdag, oktober 10, 2006

sluier af

Er is in Engeland heel wat te doen over het dragen van hoofddoekjes momenteel. Jack Straw merkte vorige week op dat moslimvrouwen die hun gezicht bedekken het moeilijker maken contact te leggen in de gemeenschap. Daarop barstte een vurige discussie over dit onderwerp los, hetgeen in de rest van Europa - en dan met name Frankrijk - al heel wat voeten in de aarde heeft gehad.

Straw zei er de voorkeur aan te geven dat vrouwen geen volledige hoofdbedekking dragen, beter bekend als de boerka, omdat hij vindt dat ze met zo'n volledig verstopt gezicht ,,een opvallend statement maken zich te willen afscheiden en onderscheiden.'' Als Straw vrouwen in boerka op zijn kantoor verwelkomt, vraagt hij ze vriendelijk hun gezicht te tonen in aanwezigheid van vrouwelijk personeel.

Vandaag heeft premier Tony Blair de uitspraken van zijn ex-minister van buitenlandse zaken gesteund. ,,Het is een moeilijk en netelig debat, zoals ik in de afgelopen dagen wel heb gemerkt'', aldus de premier. ,,Maar eerlijk gezegd vind ik dat Jack Straw het op een verstandige en gepaste manier heeft benaderd. ''

De Britse regering waarschuwt voor een toenemende vervreemding en radicalisering van 's lands 1,8 miljoen moslims (op een bevolking van 60 miljoen). Commentaren als die van Straw worden daarom zeer zinvol geacht, maar blijft voor de politiek correcte Labourpartij - die tot de invasie van Irak veel islamitische aanhangers kende - een moeilijk te bespreken kwestie.

Moslimgroepen reageerden woest op Straws opmerkingen, terwijl rechtse kranten - veelal aanhangers van de conservatieve oppositie - ze toejuichten. Andere ministers waren er als de kippen bij te verklaren dat zij niet van vrouwen vragen hun hoofddoek af te doen. En daarmee is wat het kabinet betreft de sluier (nog) niet maar de kous wel af.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Beste Esther,

Totaal offtopic, maar ik kon geen emailadres vinden.

Ik schrijf voor GeenCommentaar.nl, een groeiend weblog met zo'n 500-1000 bezoekers per dag.

Wij zoeken eigenlijk continu mensen die op (on)regelmatige basis wat bij zouden willen dragen aan ons weblog. Omdat we ons wat meer internationaal willen oriƫnteren zoeken we daarvoor mensen zoals jij :-)

Hierbij dus de vraag: Zou jij bereid zijn af en toe wat bij te dragen aan ons weblog?

Met vriendelijke groet,

Spuyt12 (Spuyt12 (apestaart) geencommentaar (punt) nl.

http://www.geencommentaar.nl

oktober 12, 2006 6:12 a.m.  

Een reactie posten

<< Home