woensdag, november 01, 2006

ken nie

Burgemeester Ken Livingstone weet niet meer hoe hij een flater moet rechtbreien. Gisteren meende hij het goed te vinden dat een zoon van Abu Hamza op de Londense metro werkt. Later nam hij dat terug.

Het gaat om Mohammed Kamel Mostafa, 25-jarig kind van de radicale moslimleider die in Engeland gevangen zit op verdenking van terreuractiviteiten (beiden op foto hierboven, bron: BBC). Hamza gaf radicale preken in en voor de Finsbury Park Moskee.

Zoon Mostafa zat in 1999 een straf uit in Jemen voor terreurberamingen jegens westerlingen. Deze week werd bekend dat werkte bij een Engels bedrijf dat klussen verricht in de Londense metrotunnels. Mostafa had een veiligheidspas die hem overal toegang bood tot de London Underground. Hij werd direct ontslagen.

Livingstone reageerde verontwaardigd: ,,Niemand hoeft te boeten voor wat hun ouders hebben gedaan. Is hij in Groot-Brittannie ergens van beschuldigd? Het antwoord is 'nee'. Dus hebben we er vrede mee dat hij voor ons werkt.''

De burgervader voegde grappend toe: ,,Als je de zoon bent van Veronica Wadley, hoofdredacteur van de Evening Standard, kun je daar toch ook niks aan doen? We zullen je dan toch ook niet beletten in de metro te werken?'' Het was een referentie naar de langlopende vete tussen Livingstone vs. Evening Standard.

Politici waren woest over wat Ken had gezegd. Ze vinden dat hij behoedzamer moet optreden tegen terreurverdachten, en vooral wat subtieler mag zijn jegens de nabestaanden van de 7-juli slachtoffers.

Dus draaide Ken zijn woorden terug, en zei dat Mostafa terecht was ontslagen: ,,De terreurbeschuldigingen hadden aan het licht moeten komen tijdens veiligheidscontroles. Omdat Mostafa heeft verzuimd die te melden aan zijn werkgever, is het juist dat hij werd ontslagen.'' De burgemeester riep op een onderzoek in te stellen naar de falende safety checks van Mostafa toen hij in dienst werd genomen.

Het behoeft nauwelijks verbazing dat hij de volgende dag wéér een ander standpunt innam. Ditmaal is Ken van mening, dat als iemand is veroordeeld in een land waarvan het rechtssysteem niet per definitie in Engeland wordt erken, hij niet als schuldige wordt aangewezen op Brits grondgebied.

Wuh? Heb je jezelf mooi in een knoop gedraaid, Kennie?

Wil je weten wat de burgemeester op dit moment denkt? Geen idee - ik zou zeggen: sla de Evening Standard er eens op na...