donderdag, juni 29, 2006

webcasting

De jeugd heeft de toekomst. En om deze doelgroep aan te spreken, beginnen politici met het maken van webcasts waarin ze zichzelf voorstellen, hun kiesdistrict presenteren en tonen wat ze de afgelopen kamer- of raadsperiode eigenlijk hebben betekend voor hun electoraat.

Zie hier het eerste filmpje van conservatief kamerlid Ed Vaizey, die gelijk gejat zal worden door de makelaars in de omgeving. ,,Wallington is een prachtig marktstadje'', bepleit Ed. ,,Didcot zit helemaal in de klim.'' Hij hoopt dat jongeren zullen denken: Leuke kerel zeg, die heeft tenminste web- en podcasts en een gekke foto op zijn homepage.

Het Ierse kiesdistrict Fingal is begonnen met webcasts van raadsvergaderingen. Wederom, jongeren die niet van plan zijn hun vege lijf te wagen in een gemeentehuis, kunnen lekker op hun kamer naar de lokale politiek kijken. Niet dat het er voor hen minder saai op is geworden...

En toch hobbelen de politici nog achter de feiten aan. Het publiek mag dan toegang hebben tot webcasts van Oireachtas en Teachta Dala vergaderingen, maar kan zich er nog niet op abonneren. Het systeem roept om RSS. Zeker nu video iPod is gelanceerd. Welke politicus wil niet op Apple's laatste uitvinding uitzenden en aansluiting vinden bij de kids?

Als je wilt weten hoe ik mijn dag begin: elke ochtend klik ik hier en start het filmpje. Het maakt me altijd superblij. Geluid essentieel.
(bron foto: www.wherethehellismatt.com)

woensdag, juni 28, 2006

rotte haai

De ingepekelde haai van de Britse artiest Damien Hirst is aan het wegrotten. Eigenaar van het omstreden kunstwerk, Steve Cohen - een hedge fund miljonair uit Amerika - kocht het nog geen twee jaar geleden voor een miljoentje of tien. Hirst overweegt nu dit meest waardevolle en iconische symbool van BritArt te vervangen.

Een vers specimen moet het aquarium vol formaldehyde gaan bevolken voordat het huidige volledig uit elkaar valt. De toestand waarin de nu misvormde haai verkeert is een teken aan de wand dat al Hirsts werken geen eeuwig leven beschoren zijn.

Hamvraag is of een nieuwe haai nog wel tien miljoen euro waard is. Je schildert toch ook niet een Rembrandt over zonder dat het in waarde daalt? Volgens Hirst draait zijn kunst echter om 'het idee', 'het concept' en niet om de tastbare vis die nu aan het wegkwijnen is.

Dat het vaker misgaat met kunst, blijkt uit dit en dit grappige relaas.

Ik heb overigens weleens rotte haai geproefd. In IJsland is het een delicatesse. Ik geloof dat ze het hakard noemen. Ze stoppen een stuk haai in de grond, laten het daar een maand of zes liggen wat neurotoxinen uit het vlees verwijderd. Na opgraving wordt het buiten gedroogd en in blokjes gesneden.

Je krijgt dus een kubusje alsof het om een blokkie kaas gaat. Met een cocktailprikkertje. Aanvankelijk proef je niks, maar twee seconden later sijpelt de smaak van rotte vis en oud bloed tussen je kiezen. Wegspoelen met IJslandse Schnapps, lieflijk 'Zwarte Dood' genoemd, is een aanrader.

Gut, wat een morbide blog...

dinsdag, juni 27, 2006

omsingeld (2)


Gisteravond werd ik geëvacueerd, omdat de druk op de gascylinder zo hoog werd dat de boel kon ontploffen. Zie dit bericht dat ik voor de GPD schreef terwijl ik in een kerkje zat dat als evacuatiecentrum diende.

Gelukkig mocht ik later op de avond weer naar huis. Mijn flat staat aan de rand van de ontruimde zone. Mensen die dichterbij de brandhaard wonen, moesten afgelopen nacht elders verblijven. Het gaat om zo'n duizend bewoners. Volgens berichten kunnen ze pas woensdag terugkeren. Zie dit BBC artikel

Vanmorgen stond beneden mijn raam nog een brandweerwagen met een antenne en CCTV-camera op z'n dak. Treinverkeer is nog altijd geschorst. Auto's mogen nog niet door deze straat. Lekker rustig, 't lijkt wel of ik in een klein durrupie woon ipv centraal Londen.

maandag, juni 26, 2006

omsingeld

Krijge we nou? Ben opeens omringd door talloze politieagenten - te voet, te auto, te motor - en brandweer en ambulances. Ze hebben m'n flat in King's Cross omsingeld. Even uitvogelen wat er aan de hand is...














12.06 uur: Helikopter, een briefing aan de hulpmedewerkers. Maar niet aan Esther, die mag niet naar buiten dus is nog niks wijzer...





13.10 uur: Ah, geen nieuwe terreuraanslagen gelukkig. 'Slechts' een brand in een nabijgelegen bouwput waar straks het veelbelovende Kings Place moet verrijzen (o.m. toekomstige thuishaven van The Guardian). De hele boel is afgezet wegens ontploffingsgevaar; op het bouwterrein staat een enorme gascylinder die een ramp zal veroorzaken als die de lucht in gaat.

Station King's Cross alsmede omliggende woningen zijn geëvacueerd. De bewoners in mijn flat moeten juist binnen blijven. Volgens de agente met wie ik sprak is de kans groot dat het station de hele dag gesloten blijft.

Never a dull moment in London...

fit for a queen


De meeste ouders schieten al in een stuip als ze een partijtje voor tien kinderen moeten organiseren. Zo niet de Britse Queen die gisteren, ter ere van haar tachtigste verjaardag, een fuif hield voor een slordige tweeduizend koters.

Hare Majesteit had dan ook een uitgebreid team van kinderkenners tot haar beschikking. Denk aan Pieter Post, Noddy en Paddington, denk aan JK Rowling en aan Jamie Oliver. Laatstgenoemde zorgde uiteraard voor een maaltijd zonder de kunstmatige toevoegingen waar kinderen van gaan stuiteren.

De immense achtertuin van Buckingham Palace was voor één dag het pretpark (zie illustratie hierboven) van 4- tot 14-jarigen die toegangskaarten hadden gewonnen in een nationale loterij.

Was ik nog maar jong... twee jaar geleden was ik te gast op één van de 'garden parties' van de koningin op Buckingham Palace (zie foto linksonder), maar daar moest je keurig in het gareel staan en piepkleine komkommer-sandwiches zonder korstjes knabbelen...

vrijdag, juni 23, 2006

trug van weggeweest

Sorry was er onaangekondigd een weekje tussenuit geknepen. Volgende week weer blognieuws.

Hier alsnog een artikel dat ik schreef voor mijn vakantie.

En nu duik ik weer met mijn neus in een boek dat ik voor de maandagkranten zal recenseren.

donderdag, juni 15, 2006

lake district versus london (2)

Het Linthwaite House Hotel in het noord-Engelse Windermere nodigt vrouwen uit die zich bedrogen voelen door Koning Voetbal en willen relaxen in een honderd procent voetbalvrije omgeving. Het f-woord (football) is taboe, personeel dat erop wordt betrapt moet gratis champagne uitdelen.

Ik ben gaan kijken hoe WK-vrij Linthwaite daadwerkelijk is, en sprak met de (WK-enthousiaste) hoteleigenaar Mike Bevans, die voor zijn gasten 's morgens de sportpagina's uit de kranten scheurt. Zie hier de reportage, waarvoor ik zondag en maandag in het Lake District vertoefde.

woensdag, juni 14, 2006

anti-terreur terroriseert

Twee jonge moslims hielden gisteren een persconferentie in oost-Londen, nabij hun woning waar ze twee weken geleden door politie werden gearresteerd op verdenking van het maken van een chemisch wapen. De jongens zeiden niets met terrorisme te maken te hebben, en vertelden vol verdriet het verhaal over de anti-terreurinval waarbij ze dachten dat hun hele familie zou worden gedood. Zie mijn artikel hier.


De politie heeft nu haar excuses aangeboden voor het leed dat ze de jongens heeft aangedaan. Is dit voldoende? Moeten de jongens een schadeclaim tegen de politie en geheime dienst indienen, of hebben ze maar te leven met wat sommigen het raamwerk van een politiestaat noemen, omdat het Blairs schone taak is zijn land tot het uiterste tegen mogelijk terrorisme te beschermen? (bron foto: Reuters)

dinsdag, juni 13, 2006

lake district versus london

Ben naar een hotel in het wonderschone Lake District geweest. Ik mocht daar vertoeven voor een reportage, die deze week in de GPD-kranten verschijnt. Op de terugweg naar huis bleek de airconditioning in de trein stuk. Heb vijf uur zitten hyperventileren omdat medepassagiers alle beschikbare zuurstof hadden opgebruikt. Sjiek hoor, die Virgin-treinen, maar er kan geen raampje open.

Terug in Londen realiseerde ik me dat het buiten niet veel beter was. Ik stapte op Euston uit de trein en kon nog steeds niet ademhalen: een beladen smog hing in de lucht (da's een pleonasme, maar geeft de druk op mijn longen een beetje aan).

Lopend van Euston naar King's Cross (de metro wilde ik niet meer pakken na het zien van de Evening Standard krantenkop: TUBE HEAT NIGHTMARE!) heb ik een flink potje gesputterd en geklaagd. Nooit heeft iemand me horen zeuren over de zon, zelfs niet toen ik als tiener na een weekendje verbranden op een camping in Nunspeet in een bad yoghurt moest liggen, maar dit is ondraaglijk.

In Engeland is al een waterrantsoenering - 'tuinslangverbod' zoals de Britten het noemen -afgekondigd, wat betekent dat tuinen niet meer besproeid mogen worden en ook het wassen van ramen en auto's verboden is. De Engelsen hebben namelijk de droogste winter sinds 1921 achter de rug. Hier vind je een mooi Guardian-verhaal over het laaste 'tuinslangverbod' in 1976.

Ik ga weer met mijn mond onder de kraan hangen...
(bron foto: http://www.london-underground.blogspot.com/)

vrijdag, juni 09, 2006

in camden staat een huis

Mijn artikel over de heropening van het Roundhouse, concert- en theaterzaal in de Londense wijk Camden waar Pink Floyd, Jimi Hendrix en The Rolling Stones naam maakten, kun je hier lezen.

bb 7 (4)

Hebben jullie dat ook in Nederland, gouden tickets à la Sjakie en de Chocoladefabriek die toegang verschaffen tot het Big Brother huis?

De 50-jarige BB-fanaat Su Lindsey uit Lichfield hoopt het huis vandaag binnen te komen. Ze vond het ticket niet zelf in de wikkel van een KitKat-reep, ze betaalde er 620 pond (eurootje of 900) voor via handelsplaats eBay!

Het geeft haar niet eens automatisch het recht om het huis te betreden... vanavond wordt uit 35 gelukkige winnaars/kopers van een gouden ticket één persoon geselecteerd die mag deelnemen aan BB. Al deze kandidaten zijn rigoreus gescreend inclusief psychotherapeutisch doorgezaagd om er zeker van te zijn dat er niet weer een loenatik binnendringt. Opgeblazen borsten en dronken hunkeraars naar seks op live televisie krijgen uiteraard een voorkeursbehandeling.

Wedden dat als Sjakie indertijd toegang had tot eBay of Marktplaats, dat 'ie zijn gouden ticket voor een smak geld zou hebben verpatst?

donderdag, juni 08, 2006

national heal rooney day (2)

Een intensief revalidatieprogramma en nachtrust in een zuurstoftent hebben het juist effect gehad. Wayne Rooney keerde gisteren terug naar het Engelse elftal dat zich in het Duitse Buehlertal opmaakt voor het WK, een indicatie dat zijn voet voldoende genezen is om deze maand mogelijk mee te spelen.

Heel Engeland haalde opgelucht adem.

De Football Association moet Rooneys plek in het Engelse team nog formeel goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk morgen. En zal de arme Jermain Defoe (Tottenham Hotspur) moeten terugkeren naar Engeland.

Dat Sven het hartstikke zat is om over Rooneys voet te praten, blijkt maar weer uit zijn persverklaring vanmorgen.

woensdag, juni 07, 2006

national heal rooney day

Vandaag vliegt Wayne Rooney van Baden Baden in Duitsland naar Manchester om te horen of hij dit WK mag voetballen. De ManUnited striker brak op 29 april zijn voet tijdens een wedstrijd tegen Chelsea, waarna de natie in tranen uitbarstte. Voor de Britten is een WK zonder Rooney als voor ons een Olympische Spelen zonder Inge de Bruijn of een wereldkampioenschap turnen zonder Yuri van Gelder etc. Engeland manager Sven Goran Eriksson: ,,Ik kijk uit, heel erg uit, naar het moment waarop we niet meer over Rooneys voet hoeven te praten.''

Zie dit grappige filmpje met Sven en Rooney dubbelgangers.

Wie Engeland gunstig gezind is en de dynamische striker weer op de been eh... voet wilt helpen, zie hier. Je kunt hem ook beter zingen, zie hier (hahaha)

dinsdag, juni 06, 2006

sven's last supper

Een moderne interpretatie van Leonardo Da Vinci's Het Laatste Avondmaal. In deze versie is de favoriete WK-opstelling van het Engelse team, zoals gekozen door het Engelse volk, afgebeeld.

Centraal - op de plek van Jezus in Da Vinci's schilderij - zit aanvoerder David Beckham, met voor zijn neus de wereldbeker. Hij lijkt diep in gedachten verzonken, een indicatie dat hij de druk voelt van wat zeer waarschijnlijk zijn laatste WK is.

Striker Wayne Rooney zit rechts van hem, met een bestraffend vingertje wijzend naar Beckham - een referentie naar het argument dat het tweetal had tijdens de wedstrijd tegen Noord-Ierland (dat Engeland met 1-0 verloor).

Sven Goran-Eriksson is afgebeeld als Maria Magdalena, advies vragend aan zijn opvolger Steve McClaren.

Van links naar rechts: Ashley Cole, John Terry, Paul Robinson, Rio Ferdinand, Steve McClaren, Sven-Goran Eriksson, David Beckham, Wayne Rooney, Michael Owen, Steven Gerrard, Gary Neville, Frank Lampard, Joe Cole (bron foto: UKTV G2)

maandag, juni 05, 2006

soep voor de ziel

Heb me dit weekend lekker laten verbranden op het strand van Brighton. Pijnlijker dan de zon zijn de keien die het strand vullen en deuken in je rug, billen en benen tekenen. Auw

Ging bij een band kijken waar mijn vriend Julian in speelt. In de jaren negentig was hij bandlid van These Animal Men, dat het in Engeland bijzonder goed deed. De nieuwe groep heeft nog geen naam maar één doel: naam maken.

Brighton heeft een waslijst aan celebrities, onder wie Fatboy Slim, Nick Cave, Chris Eubank, Paul McCartney... en Julian uiteraard :)

Hij komt binnenkort optreden in de Water Rats twee straten van mij vandaan en volgens Time Out 'The Best of London's small indie Venues'. Bob Dylan had hier zijn eerste Britse gig, The Poges debuteerden er en Oasis had er z'n eerste hoofdact.

Het verhaal gaat dat de Water Rats Karl Marx' favoriete bar in Londen was. Tot zover Julian's claim to fame

donderdag, juni 01, 2006

ode aan kings x

Station King's Cross is bij mij om de hoek. Een prachtig Victoriaanse lokatie, waar menig kind zoekende is naar platform 9 3/4 in de hoop Harry Potter op de Hogwarts Express te zien springen. Mooi plekje, vooral 's morgens als de zon net op is en door de overkapping schijnt en je nauwelijks door de dikke rookpluimen kunt kijken van een dieseltrein die juist vertrekt. Dan raak ik weer helemaal verliefd op Londen. Het moet het beeld zijn geweest dat Claude Monet zo inspireerde... hoewel die zich liet bekoren door de zon en de rook op Gare Saint-Lazare.