zondag, april 30, 2006

st.patrick versus beatrix

Jaar in jaar uit vier ik St. Patrick's Day met mijn Ierse vriendin Nichola. Dus toen het NBTC dit weekend voor de allereerste keer een Londens feestje verzorgde ter ere van onze Beatrix, was het pay back time. Ik hoefde me dit keer niet in het groen te kleden, in plaats daarvan stak Nic zich in het oranje. We deinden mee met 'Even aan mijn moeder vragen' en 'Een beetje verliefd' en spoelden appeltaart weg met Bavaria. Ik was erg grieperig dus vier flesjes bier later stond ik volledig ondersteboven, waarna ik me thuis pas realiseerde dat ik zo graag stroopwafels had willen kopen. Helemaal vergeten. Boehoe. Wie stuurt me een pakje?

Wel had ik me vergrepen aan een kroket, terwijl Nichola voor kibbelingetjes koos die haar goedkeuring konden wegdragen. Jammer dat ik me niet helemaal jofel voelde, waardoor we The Clubbing Zone - een dance party met dj's Michel de Hey en Don Diablo - moesten missen.

Deze koninginnedagviering mag wat mij betreft volgend jaar worden herhaald. En dan graag weer in de Inner Temple Gardens, want dat is een prachtlokatie.

Leve de koningin, hoera hoera etcetera

woensdag, april 26, 2006

oh tony toch

Hmm... het gaat niet goed Tony,
het gaat niet goed.

Zojuist is gezondheidsminister Patricia Hewitt (foto) uitgejouwd tijdens een bijeenkomst van de Royal College of Nurses. Woést zijn de verpleegsters op het mismanagement van de staatszorg NHS, waardoor duizenden banen op de tocht staan.

Eerder deze week kreeg ze al een veeg uit de pan van zorgpersoneel op een vakcongres van Unison, omdat ze durfde te beweren dat de 58-jarige NHS 'zijn beste jaar' beleeft.

En da's niet de enige heibel in Blairs kabinet: vice-premier John Prescott bekende vandaag een affaire te hebben gehad met één van zijn secretaresses. En eerder op de dag meldde ik al het schandaal waarvoor Charles Clarke graag had willen wegrennen. Zojuist bood hij zijn excuses aan in het Lagerhuis, waar hij de wind van voren kreeg van oppositieleiders David Cameron en Menzies Campbell.

Kortom, het gaat niet goed Tony... Word wakker! Je ministerraad zakt als een kaartenhuis in elkaar!

labour opnieuw aan het blunderen

Door een ‘foutje’ van het Britse ministerie van binnenlandse zaken zijn sinds 1999 meer dan duizend buitenlandse criminelen uit de gevangenis ontslagen zonder verder beraad of ze in het land mochten blijven. Gewoonlijk wordt bij buitenlandse criminelen tegen het einde van hun detentieperiode deportatie naar hun thuisland overwogen.

Niet alleen zijn deze ex-gedetineerden door de mazen van het net geslipt, ze blijken totaal onvindbaar. Onder hen bevinden zich drie moordenaars, negen verkrachters en vijf kindermisbruikers. De grootste groep betreft drugsdealers. Het ministerie heeft 107 van de ex-gevangenen opgespoord, echter niet de moordenaars of verkrachters. En dat terwijl ze formeel onder toezicht moeten staan van de Reclasseringsdienst. Verkrachters horen bovendien te zijn geregistreerd op de Sex Offenders List (sex overtreders lijst).

Minister van binnenlandse zaken Charles Clarke (foto) zegt dat sprake was van een ‘grove administratieve blunder’. Hij bood zijn ontslag aan, maar Tony Blair wilde daar niets van weten. De premier hoopt dat het schandaal snel overwaait, en dat het niet van invloed is op de lokale verkiezingen volgende week.

rock bottom



Zie hier hoe het succes van Chéries peperdure kapsel van betrekkelijk korte duur is gebleken...

dinsdag, april 25, 2006

'omdat ik het waard ben'

De voormalige Torybaas Michael Howard gaf in de aanloop naar de Britse nationale verkiezingen vorig jaar bijna 5500 euro uit aan make-up. Ex-leider van de liberaal-democraten Charles Kennedy vond een goedkoper alternatief in de visagiste van Margaret Thatcher; hij betaalde 'slechts' 2370 euro.

Deze details kwamen naar buiten nadat The Times had onthuld dat premiersvrouw Chérie Blair 11.550 euro van de Labour verkiezingskas had uitgegeven aan haar persoonlijke kapper André Suard.

Geen wonder dat Labour leunde op geheime leningen van rijke partijaanhangers in ruil voor adelijke titels…

Een woordvoerder van de Tories (conservatieven) reageerde: ,,De make-up van Michael Howard voor de duur van de hele verkiezingsperiode kostte maar de helft van Chérie Blairs coiffure.’’ Tja, dat vergoelijkt alles natuurlijk.

Of Chéries kapper deze schreeuwende rekening waard was? Aan dit clipje te zien wel (geintje) maar aan het artikel dat ik voor de kranten van morgen schrijf niet (bloedserieus). Wordt vervolgd...

vrijdag, april 21, 2006

driemaal koninginnedag

Het is feest in Groot-Brittannië. Koningin Elizabeth viert vandaag haar tachtigste verjaardag. Tal van evenementen zijn georganiseerd, hoewel deze het natuurlijk nooit winnen van een goeie ouwe Hollandse koninginnedag (speaking of which: volgende week zaterdag wordt voor het eerst in Londen een heuse Dutch Queens Day gevierd, zie deze website).

Prins Charles geeft vandaag een toespraak op televisie ter ere van zijn moeder, en heeft een verjaardagsdiner voor haar georganiseerd waarbij 25 leden van het koningshuis zijn uitgenodigd. Buckingham Palace heeft tachtig opvallende weetjes over de koningin gepubliceerd.

Zo heeft ze 23 schepen te water gelaten, voor 139 officiele portretten geposeerd (inclusief een hologram) en meer dan 78.000 Christmas Puddings (kersttoetjes) uitgedeeld en 37.000 kerstkaarten verstuurd. Ze is beschermvrouwe van meer dan 620 organisaties, is officieel eigenares van alle steuren, walvissen en dolfijnen in de wateren rond Groot-Brittannië en heeft tal van levende dieren als cadeau geaccepteerd (waaronder jaguars, luiaards, bevers en een olifant).

Elizabeth II werd geboren op 21 april 1926 in Londen. Maar haar verjaardag wordt officieel gevierd op elke derde zaterdag van juni. En in Canada is ze pas jarig tijdens de traditionele viering van Victoria Day holiday in mei. Drie koninginnedagen dus. Ze weet onze Beatrix te overtreffen.

Meer weten over de Britse Queen? Zie hier.
En vandaag staat in de kranten een uitgebreid artikel over haar verjaardag, geschreven door mijn collega Hans Jacobs, royalty correspondent van de GPD.

donderdag, april 20, 2006

rule britannia

Groot-Brittannië doet zijn voorvoegsel ‘Groot’ eer aan; het land is opnieuw gekozen tot meest favoriete bestemming ter wereld. Na het binnenslepen van de Ashes en de Olympische Spelen 2012 hebben de Britten een nieuwe lofbetuiging gekregen.

Uit een enquête onder 26.000 mensen in 35 landen kwam Groot-Britannië als beste uit de bus in categorieën uiteenlopend van sport en cultuur tot beleefdheid. De Fransen werden ’s werelds brutaalsten geacht, Amerikanen het meest arrogant.

De uitkomst van het onderzoek (officieel getiteld de Anholt Nation Brands Index) betekent een enorme oppepper voor de Britse handel en toerisme, omdat regeringen en grote bedrijven de index gebruiken als referentiekader. Helaas komt Nederland - vorig jaar nog op nummer 8 - in het eerste rijtje van tien niet voor.

Top tien:
1 (1) Groot-Brittannië
2 (5) Zwitserland
3 (9) Canada
4 (6) Italië
5 (7) Zweden
6 (2) Duitsland
7 (4) Japan
8 (8) Frankrijk
9 (12) Australië
10 (3) Verenigde Staten

woensdag, april 19, 2006

niet eerlijk

'All is fair in love and war' luidt een Engelse uitdrukking, maar de Britse conservatieven zijn het daar niet mee eens.

Woést zijn ze op het verkiezingsspotje van de Labourpartij waarin oppositieleider David Cameron persoonlijk wordt aangevallen.

Cameron zei bij zijn aantreden als Tory-leider niet mee te doen aan 'Jan Klaassen politiek'. Blijkbaar is het dus alleen Labour die van plan is in de aanloop naar de verkiezingen klappen uit te delen.

van janmaat tot fortuyn

Talking about elections...

In Engeland begint extreemrechts dan toch ook op te rukken. Arbeidersfamilies in de grote steden zijn de boodschap van Labour duidelijk beu en slaan door naar de andere kant van het politieke spectrum.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 4 mei moet blijken of ze werkelijk een kruisje durven zetten bij de partij van Nick Griffin, die zich volgens de berichten aan het ontpoppen is van een politiek onhandige Janmaat in een fraai gebekte Fortuyn.

Lees vandaag mijn artikel hierover in De Stentor of de PZC. Plus dit kaderverhaal.

dinsdag, april 18, 2006

dave de kameleon

Op 4 mei vinden in Engeland lokale verkiezingen plaats. Vanavond ging de verkiezings-campagne pas goed van start met een grappig televisiespotje uit naam van de Labourpartij. Deze valt David Cameron, leider van de conservatieven, aan door hem af te schilderen als een kameleon die telkens van kleur verschiet:
blauw = Tory
rood = Labour
geel = liberaal-democraten
groen = groene partij

Met andere woorden: Dave the Chameleon waait met alle winden mee. Het vriendelijke reptiel wordt afgebeeld op een fietsje, een knipoog naar Cameron die zich sinds zijn aanstelling als Tory-leider overal per tweewieler verplaatst.

De animatie neemt Camerons eigen verkiezingsslogan 'vote blue, go green' op de hak. Op de website www.davethechameleon.com kun je het Labourspotje terugvinden.

Zoals je begrijpt zijn het in de Engelse gemeenteraadsverkiezingen, net zoals in de Nederlandse, nationale politici die de campagnes domineren.

dennis bergkamp day

Dennis Bergkamp is dit paasweekend in het zonnetje gezet door Arsenal, de Londense club waar hij al meer dan tien jaar speelt. Dit seizoen stopt hij met zijn voetbalcarrière. Behalve dat in juli een speciaal eerbetoon voor Bergkamp wordt gehouden in het nieuwe Emirates-stadion, vonden de Gunners het afgelopen zaterdag al tijd voor een Dennis Bergkamp-feestje in Higbury. Dit hield onder meer in dat supporters zich in oranje t-shirts en pruiken hulden, uit respect voor het vaderland van hun Dennis the Menace. Dennis bedankte voor alle aandacht met een broodnodig doelpunt, waarmee Arsenal zich een plaatsje verzekerde in de Champions League. Lees over Dennis Bergkamp Day hier of hier.
Over voetbal gesproken: de GPD heeft een eigen website gelanceerd over het komende WK. Lees alles op Het Oranjeplein.

maandag, april 17, 2006

compensatie voor 'elephant men'


In Groot-Brittannië vechten zes mannen nog altijd voor hun leven sinds ze een testmedicijn toegediend kregen. Het experiment werd geleid door het Amerikaanse researchbureau Parexel in opdracht van het Duitse farmaceutische bedrijf TeGenero AG. Zij hebben vandaag compensatie toegezegd aan de slachtoffers. Eerder was gebleken dat hun verzekeringen niet verder gingen dan een maximale schadevergoeding van drie miljoen euro.

De Britse tabloids bestempelen de patiënten als 'olifantmannen' (elephant men, vernoemd naar de legendarische olifantman Joseph Merrick, zie foto) omdat hun hoofden en lichamen in reactie op de TGN1412 - een experimentele medicatie ter behandeling van reuma, leukemie en MS - buitenproportioneel opzwollen. Artsen wisten zich geen raad met de mannen, van wie twee in coma raakten.

De 20-jarige Ryan Wilson riskeert zijn vingertoppen en tenen te verliezen. Zijn lichaam reageerde op de TGN1412 met koudvuur. Weerzinwekkende foto's in News of the World tonen Wilson in een Londens ziekenhuisbed met pikzwarte, nog altijd opgezwollen voeten en handen. De verwachting is dat hij zes maanden moet blijven liggen. ,,Ze wachten tot mijn lichaam zich weer heelt. Mij is verteld dat het vergelijkbaar is met gangreen en dat mijn vingers er simpelweg af zullen vallen.''

Medici denken dat geen van de mannen ooit nog een normaal leven meer kan leiden. Zo hebben ze hen gewaarschuwd de metro en pubs in de toekomst te mijden, omdat hun lichamen vatbaarder zijn geworden voor virussen sinds het falende experiment.

(bron foto: Royal London Hospital Archives)

vrijdag, april 14, 2006

terror grannies

Twee oma's uit North Yorkshire zouden morgen te horen krijgen of ze worden vervolgd voor het overtreden van Blairs nieuwe anti-terreurwet. Helen John en Sylvia Boyes, beiden in de zestig, drongen een Amerikaanse legerbasis binnen met protestborden. De basis staat op Britse bodem en daar voerden ze actie tegen. Voorheen kon de militaire politie niet meer doen dan demonstranten naar de uitgang escorteren, vandaag de dag mag ze ze arresteren.

De dames lopen de kans voor een jaar in de gevangenis te belanden en/of 5000 pond boete te krijgen.

Het Openbaar Ministerie is echter al twee weken aan het overpeinzen wat het met de dames aanmoet. Morgen, de dag des oordeels, durft ze echter nog niet met een antwoord te komen. Wel vervolgen, niet vervolgen? Wat is rechtmatig, wat gaat te ver?

De beslissing is verdaagd naar 10 mei. Dan pas krijgen de actievoerende grootmoeders te horen of ze voor de rechter moeten verschijnen. Zie mijn interview met Helen John.
(bron foto: The Independent)

woensdag, april 12, 2006

spaced out

Kevin Spacey gooit vijf maanden lang zijn Londense theater Old Vic in Waterloo dicht, na een periode van negatieve recensies, een minimale ticketverkoop en bonje op de planken tussen acteurs onderling en met de regisseur.

Eén actrice is zelfs na een voorstelling weggelopen en niet meer teruggekeerd. De hele zomer zullen de gordijnen dicht blijven, tenzij externe gezelschappen het willen huren voor voorstellingen die in betere aarde vallen. Zie mijn artikel in het Parool. (bron foto: Old Vic)

jailed piper

Als je denkt dat doedelzakspelers vreedzame Schotse flierefluiters zijn die een beetje in de wuthering Highlands hun deuntje blazen - baby, think twice.

Een 38-jarige doedelzakker/ zakdoedelaar doodde een bandlid omdat die tijdens een competitie slecht zou hebben gespeeld, reden waarom hun band laag eindigde. Het was tijdens een latere repetitie dat 'kort lontje' Keith Drysdale de vals spelende James Mearing (51) daarover aansprak. Daarop ontstond een ruzie. Drysdale schopte, sloeg en gooide een stoel naar Mearing, die na het gevecht huiswaarts keerde en pas daar zijn bewustzijn verloor. In het ziekenhuis werd drie dagen later besloten de kunstmatige beademing te beëindigen. Mearing overleed aan interne bloedingen.

Drysdale zal de komende drie jaar en negen maanden een deuntje lager blazen. Zo lang moet hij een gevangenisstraf uitzitten, oordeelde de rechter in Edinburgh gisteren. Een straf die volgens vrienden en familie van Mearing abominabel licht is.

dinsdag, april 11, 2006

kaartenhuis


Tijdens de bouw van een hotel in Milton Keynes is vandaag een steiger van veertien verdiepingen ingestort. Volgens omwonenden was een akelig gekraak van metaal hoorbaar en zakte de steiger als een kaartenhuis in elkaar.

Drie bouwvakkers zijn opgenomen in het ziekenhuis. Over hun toestand is nog niets bekend, maar de politie spreekt van ernstige verwondingen. Evenmin is bekend wat de oorzaak van de instorting is. Getuigen zeggen dat het erg hard waaide.

Advocaat Doug Masson, gespecialiseerd in bouw, constructie en engineering, vertelde de BBC: ,,Ik heb nog nooit een ongeluk als deze gezien en ik ben op veel, heel veel bouwplaatsen geweest.'' (Bron foto: BBC)

maandag, april 10, 2006

neverending story

Dan Brown, schrijver van de bestseller De Da Vinci Code, was afgelopen vrijdag de grote winnaar in de copyright zaak die tegen zijn Britse uitgeverij was aangespannen door auteurs Michael Baigent en Richard Leigh. Niet dat Brown nu op zijn lauweren kan rusten... Een wetenschapper uit Rusland heeft het nu ook op hem voorzien. Die meent dat de succesvolle Amerikaanse schrijver de titel en een deel van de theorie in zijn roman van hem heeft geplagieerd.

Hierbij kan ik het estafettestokje doorgeven aan mijn collega in Moskou

ingepakt


Lord Nelson is nu helemaal ingepakt. Je ziet niks meer van de arme man. Zie eerdere blogpost

7/7

De terreuraanslagen in Londen vorig jaar juli blijken het werk van amateurs. In een onderzoeksrapport, dat afgelopen weekend uitlekte naar de Britse zondagskranten, staat dat Al-Qaïda geen steun heeft verleend aan de vier zelfmoordcommando’s. Die zouden de bomaanslagen in drie metrostellen en een stadsbus hebben gepleegd uit de gedrevenheid martelaren - en daarmee onsterfelijk - te worden. Lees het artikel dat ik hierover schreef op de website van het Eindhovens Dagblad of BN/Stem.

donderdag, april 06, 2006

proest

Toch altijd grappig als een nieuwslezer een fout maakt tijdens het voorlezen en dan probeert het hoofd koel te houden terwijl hij inwendig proest van het lachen.

Zo wilde de anchorman van nieuwszender BBC24 net het woord powersharing uitspreken tijdens een item over het herstel van de politieke samenwerking in Noord-Ierland, maar perste er pardoes het woord showerparing uit. Zelfs de cameraman liet een pretgilletje ontsnappen. Hahaha

De arme nieuwslezer zal hetzelfde woord vandaag nog wel enkele tientallen keren moeten herhalen

woensdag, april 05, 2006

survivor?

Een Britse spion die ruim twintig jaar lang informatie over het verboden Ierse leger IRA en de republikeinse partij Sinn Féin doorspeelde aan inlichtingendienst MI5, is gisteren dood aangetroffen in zijn woning in Ierland. Hij blijkt te zijn vermoord (dat was gisteravond nog niet bekend toen ik mijn artikel bij de kranten inleverde).

Denis Donaldson zat sinds december vorig jaar ondergedoken. Twee weken geleden werd hij getraceerd door Hugh Jordan, een journalist voor de Ierse zondagskrant Sunday World. Jordan verklaarde gisteren voor het journaal van zender ITV dat hij noch de krant zich verantwoordelijk voelt voor Donaldsons dood. Het zou mij toch niet in de koude kleren gaan zitten als ik iemand had opgespoord voor de krant en daarmee blootgesteld aan de laatste der paramilitaire mohikanen.

Saillant detail is dat opinieblad Magill juist gisteravond in Dublin zijn prestigieuze 'Politicus van het Jaar' ceremonie vierde en op het punt stond Donaldson aan te kondigen als winnaar van de 'Survivor of the Year Award'. Macaber.

In plaats daarvan verklaarde Magill simpelweg dat de uitreiking van deze prijs was geannuleerd.

dinsdag, april 04, 2006

soca 007

Groot-Brittannië heeft sinds gisteren zijn eigen FBI. 'Het mocht eens tijd worden', verzuchtte een Times-journalist. 'De Britse rechtshandhaving is eindelijk in de 21ste eeuw beland.'

Premier Blair heeft toegegeven dat het gewone politiekorps het hele scala aan criminele activiteiten niet aankan. Bendes worden steeds geraffineerder in zaken als geldwitwassing en drugs- en mensensmokkel. Bobbies on the Beat moeten het vanaf heden overlaten aan een nieuw type officier: de Soca-agent.

Lees onder meer in het Brabants Dagblad

maandag, april 03, 2006

pestpakken

Mijn collega in Belgrado schreef vandaag over het onderwerp vogelgriep, wat me deed denken aan een bericht in The Guardian afgelopen vrijdag. Een bedrijf in Worcestershire (spreek uit: Woester-sjur) verkoopt speciale kostuums, net ruimtevaart-/imkerpakken, die bescherming moeten bieden tegen de vogelpest. De angst voor het H5N1 virus heeft de verkoop van dit soort beschermende maatregelen flink doen stijgen. Een lokale BBC-zender maakte er een filmpje over.

Is het verantwoord dat bedrijven dit soort artikelen promoten of draagt het alleen maar bij aan de massahysterie?

Beter voorkomen dan (niet te) genezen, vindt leverancier Kevin Bradley. Bovendien: ,,You can just wear your pants under there if it gets hot. It's very comfortable.'' Wat weerhoudt ons nog?

de klos

Ik ben al een maand verstoken van gas in mijn flat (zie deze
GPD column). De pizza's en andere afhaalmaaltijden beginnen me erg te vervelen. Ik zal het nog een weekje moeten uitzingen, dan komen de installateurs de gasleidingen in mijn flat vervangen.

Op dit moment zijn ze met een heel team in de centrale kast van het flatgebouw aan het ploeteren. Alle gaspijpen in de meer dan dertig appartementen tellende flat worden vervangen.

De nieuwe leidingen zitten om grote houten klossen gewikkeld. Zijn de klossen leeg, dan worden ze buiten opgestapeld tot de vuilnisman ze komt halen. Eentje is nu de klos... die heb ik bij wijze van compensatie ingepikt. Ik had nog geen koffietafel

zondag, april 02, 2006

bt-topman verwaayen

De dag voordat ik met vakantie ging, heb ik een paginagroot portretinterview geschreven over British Telecom CEO Ben Verwaayen, een interessante en kletsgrage Nederlander. Hij leidt momenteel de commissie die het verkiezingsprogramma van de VVD schrijft.

Een ingekorte en geredigeerde versie van het artikel kun je hier lezen.

zaterdag, april 01, 2006

april fools day

Opletten, vandaag is het 1 april. Televisie, radio en kranten zullen er ongetwijfeld weer in slagen het publiek te bedotten. Ik moet toegeven dat ik zelf al twee jaar op rij in een 1 april-grap ben getuind in de media, dus anno 2006 ben ik extra op mijn hoede.

Zo las ik op 1 april 2004 een artikel in een lokale krant in Ierland over Bon Jovi die zich niet wilde conformeren aan de nieuwe anti-rookwet en tijdens zijn hoofdact op het Killarney Summerfest gewoon zou doorpaffen. Om deze reden zou op dit Ierse festival een uitzondering op het nationale rookverbod worden gemaakt. Na mijn opwinding over de arrogantie van Bon Jovi besefte ik welke datum bovenaan de pagina prijkte.

En vorig jaar tuinde ik in een steengoede advertentie van BMW die op ‘April Fools Day’ in alle Britse dagbladen verscheen. Vol verbazing las ik de tekst. Gelukkig duurde het in dit geval slechts luttele seconden voordat ik me realiseerde dat ik was beetgenomen.